Att Välja Uppblåsbar Kajak Och Kanot – Vad Du Bör Tänka På

Att Välja Uppblåsbar Kajak Och Kanot – Vad Du Bör Tänka På

Så du har bestämt dig för att köpa en uppblåsbar kajak och sitter nu och funderar på vilken modell som passar bäst för dina ändamål. Vi förstår bättre än någon annan att ett köp av en uppblåsbar kajak eller kanot inte bara är en investering av tid och pengar utan även bestämmer hur din upplevelse av att vara ute på vattnet kommer bli.

Denna artikel hjälper dig att få en tydligare bild av vad som är bäst för dig och dina behov så att du får de bästa möjliga förutsättningarna att välja en uppblåsbar kajak som långt överträffar dina förväntningar. 

Varför välja en uppblåsbar kajak eller kanot?

sea eagle se 393 razorlite pro, uppblåsbar kajak

Det finns många fördelar med uppblåsbara kajaker. Den uppenbara fördelen och varför många väljer uppblåsbart är just enkelheten för transport och förvaring. En uppblåsbar kajak går att packa ner i en väska du kan bära på ryggen och kan därför tas till platser där du inte kommer åt med en hård kajak. En uppblåsbar kajak kan med enkelhet tas med i bilens bagagelucka, husbilen, husvagnen, tåget och flyget till skillnad från en traditionell hård kajak som kräver förberedelse och planering för att kunna tas ut på vattnet.

Du kanske undrar om uppblåsbara kajaker har sämre manöverbarhet, stabilitet och kvalitet än en vanlig kajak? Inte nödvändigtvis. Med dramatiska förbättringar i teknologi de senaste åren kan en del uppblåsbara kajaker till och med överträffa hårda kajaker. 

Kolla in vårt utbud av uppblåsbara kajaker och kanoter här.

Vad kan jag förvänta mig att betala?

Priset för en uppblåsbar kajak eller kanot kan variera mycket. Det finns många olika modeller från några tusen ända upp mot över 20 000:-. Problemet med de verkligen billiga modellerna är att de inte håller någon vidare kvalitet eller prestanda. Om du köper någon av dessa modeller finns det risk att få ett felaktigt intryck av uppblåsbara kajaker i allmänhet och du missar chansen att uppleva dess sanna potential.

Det finns definitivt uppblåsbara kajaker med samma eller till och med bättre prestanda än många traditionella kajaker. Ett bra exempel är Sea Eagle SE 393 Razorlite Pro som med en unik och patenterad design kan pumpas betydligt hårdare än majoriteten av uppblåsbara kajaker på marknaden. Du kan läsa mer om SE 393 Razorlite Pro här.

Många kanske dock bara vill ha något att ha roligt ute på vattnet med. Om detta låter som dig kan du komma undan med att betala så lite som mellan 4000:- och 6000:- för en kajak som kan leverera skoj på vattnet under många års tid.  

Två av våra mest prisvärda och väldigt populära uppblåsbara kajaker faller under denna kategori. De är snälla mot plånboken, har 3 års garanti, håller hög kvalitet och prestanda och kommer med alla tillbehör som behövs för att komma i vattnet direkt. Läs mer genom att trycka på produktlänkarna nedan.

Vilken storlek passar mig bäst?

sea eagle se 473 razorlite pro, uppblåsbar kajak, luftkajak, luftkanot

Hur stor din uppblåsbara kajak bör vara beror helt på dina behov och vad du tänkt använda den till. En bra idé för att ta reda på vad som passar dig bäst är att ställa dig själv följande frågor.

  1. Vill du ha plats för en eller två personer? Vill du ha plats för barn eller hund?
  2. Planerar du att paddla ensam någon gång? Behöver du kunna bära kajaken själv?
  3. Hur lång är du? Behöver du extra utrymme för benen?
  4. Hur långt planerar du att paddla? Behöver du plats för extra utrustning?
  5. Vill du ha en kajak som är bred och stabil? Eller kanske smal och extra snabb? Kanske någonting mitt i mellan?

Genom att svara på dessa frågor så får du genast en mycket tydligare bild av din ideala uppblåsbara kajak och du har nu färre alternativ att välja mellan.

Garanti

Hur lång garanti en uppblåsbar kajak har säger ganska mycket om hur mycket tillit tillverkaren har i sin egen produkt. De absolut billigaste modellerna har sällan över 1 års garanti och ibland inte ens 6 månader. Det säger ganska mycket om deras kvalitet. Vi rekommenderar inte att köpa kajaker som har under två års garanti om du vill ha en produkt som du kan använda under en relativt lång tid och som håller duglig kvalitet.

Våra Sea Eagle kajaker har 3 års garanti, kolla in de här

Vilken typ av kajak passar mig bäst?

Det är viktigt att veta i vilket typ av vatten du kommer att använda kajaken mest i. Kommer du paddla i sjöar, floder eller på öppet hav? Vill du ha en kajak som går snabbt för att paddla långa distanser? Eller vill du ha något för att ha roligt ute på sjön med? Beroende på ditt behov så är det bra att välja en uppblåsbar kajak som passar för ditt ändamål.

En annan sak som man bör tänka på är vilken stil du vill ha på din kajak.

Stängd design

Gumotex swing, uppblåsbar kajak, luftkajak, luftkanot, uppblåsbar kanot, sit on top

Denna typ av kajak har en stängd design där du sitter i en ”cockpit”. Om du planerar att paddla i vind, vågor eller kallare väder kan en stängd kajak vara ett bra alternativ. Dessa typ har ofta lite lägre sidor än andra typer av kajaker. I en stängd kajak sitter du lägre ner än i en öppen kajak.

Kolla in vårt utbud av uppblåsbara kajaker och kanoter här och se vad som passar dig bäst!

Öppen design

Luftkanot, Uppblåsbar Kajak, Luftkajak, Uppblåsbar Kanot, SUP

Denna typ av kajak har ofta högre sidor än stängda kajaker för att förhindra att vatten kommer in. En fördel med öppna kajaker är att de är enklare att komma in och ut ur. Om du planerar att paddla i lugnt vatten är öppna kajaker ett utmärkt val med bekvämlighet i åtanke. I en öppen kajak sitter du lite högre upp än i en stängd kajak.

Vi hoppas nu att du har kommit ett steg närmre att hitta en uppblåsbar kajak eller kanot som är perfekt för dig och som kommer leverera över dina förväntningar i många år framöver. Om du har ytterligare frågor eller funderingar så går det jättebra att ta kontakt med oss eller skriva en kommentar, vi är här för att hjälpa dig. 

Kolla även in vårt utbud av uppblåsbara kajaker och kanoter här och se vad som passar dig bäst.

Om du gillar denna artikel eller tror att någon du känner kan ha nytta av den, dela den gärna!

Dela detta inlägg!

Kommentera

0
×
×

Kundvagn