Att Välja Uppblåsbar Kajak Och Kanot – Vad Du Bör Tänka På

Att Välja Uppblåsbar Kajak Och Kanot – Vad Du Bör Tänka På

Så du har bestämt dig för att köpa en uppblåsbar kajak och sitter nu och funderar på vilken modell som passar bäst för dina ändamål. Vi förstår bättre än någon annan att ett köp inte bara är en investering av tid och pengar, utan även bestämmer hur din upplevelse av att vara ute på vattnet kommer bli.

Denna artikel hjälper dig att få en tydligare bild av vad som är bäst för dig och dina behov så att du får de bästa möjliga förutsättningarna att välja en uppblåsbar kajak som långt överträffar dina förväntningar. 

Varför välja en uppblåsbar kajak eller kanot?

uppblåsbar kajak

Det finns många fördelar med att välja en luftkajak. Den uppenbara fördelen och varför många väljer uppblåsbart är just enkelheten för transport och förvaring. 

En uppblåsbar kajak går att packa ner i en väska som du utan större ansträngning kan bära på ryggen. Den kan t.ex med enkelhet tas med i bilens bagagelucka, husbilen, husvagnen, tåget och flyget, till skillnad från en traditionell hård kajak som kräver förberedelse och planering för att kunna tas ut på vattnet.

Du kanske undrar om uppblåsbara kajaker har sämre manöverbarhet, stabilitet och kvalitet än en vanlig kajak? Inte nödvändigtvis. Med dramatiska förbättringar i teknologi de senaste åren kan en del uppblåsbara kajaker till och med överträffa prestandan av hårda kajaker. 

Vad kan jag förvänta mig att betala för en luftkajak?

Priset för en luftkajak eller uppblåsbar kanot kan variera mycket. Det finns många olika modeller från några tusenlappar ända upp mot över 20 000:-. 

Problemet med de billiga modellerna är att de inte håller någon vidare kvalitet eller prestanda. Om du köper någon av dessa modeller finns det därför risk att få ett felaktigt intryck av uppblåsbara kajaker i allmänhet och du missar chansen att uppleva dess sanna potential.

Det finns definitivt uppblåsbara modeller med samma eller till och med bättre prestanda än många traditionella kajaker. Ett bra exempel är Sea Eagle SE 393 Razorlite Pro som med en unik och patenterad design kan pumpas betydligt hårdare än majoriteten av uppblåsbara kajaker på marknaden. Du kan läsa mer om SE 393 Razorlite Pro här.

Många kanske dock inte är villiga att betala över 10 000:- för en uppblåsbar kajak, vilket är fullt förståeligt. Om detta låter som dig kan du komma undan med att betala så lite som mellan 4000:- och 6000:- för en kajak som kan leverera skoj på vattnet under många års tid.  

Två av våra mest prisvärda och väldigt populära uppblåsbara kajaker faller under denna kategori. De är snälla mot plånboken, har 3 års garanti, håller hög kvalitet och prestanda och kommer med alla tillbehör som behövs för att komma i vattnet direkt. Du kan läsa mer via länkarna nedan.

Vilken storlek passar mig bäst?

kajak uppblåsbar

Hur stor din uppblåsbara kajak bör vara beror helt på dina behov och vad du tänkt använda den till. En bra idé för att ta reda på vad som passar dig bäst är att ställa dig själv följande frågor.

 1. Vill du ha plats för en eller två personer? Vill du ha plats för barn eller hund?
 2. Planerar du att paddla ensam någon gång? Behöver du kunna bära kajaken själv?
 3. Hur lång är du? Behöver du extra utrymme för benen?
 4. Hur långt planerar du att paddla? Behöver du plats för extra utrustning?
 5. Vill du ha en kajak som är bred och stabil? Eller kanske smal och extra snabb? Kanske någonting mitt i mellan?

Genom att svara på dessa frågor så får du genast en mycket tydligare bild av din ideala uppblåsbara kajak och du har nu färre alternativ att välja mellan. Om du inte är helt säker på vad du är ute efter kan du be om en gratis rekommendation från våra experter.

Garanti är viktigt

Hur lång garanti en given produkt har säger ganska mycket om hur mycket tillit tillverkaren har i sin egen produkt. 

De absolut billigaste modellerna har sällan över 1 års garanti och ibland inte ens 6 månader. Det säger ganska mycket om deras kvalitet. 

Vi rekommenderar inte att köpa luftkajaker som har under två års garanti om du vill ha en produkt som du kan lita på och använda under en lång tid, och som dessutom håller duglig kvalitet.

Våra Sea Eagle kajaker har 3 års garanti, kolla in de här

Vilken typ av kajak passar mig bäst?

Det är viktigt att veta i vilket typ av vatten du kommer att använda din uppblåsbara kajak mest i. 

Kommer du paddla i sjöar, floder eller på öppet hav? Vill du ha en kajak som går snabbt för att paddla långa distanser? Eller vill du ha något för att ha roligt ute på sjön med? 

Beroende på ditt behov är det viktigt att välja en uppblåsbar kajak som passar för ditt ändamål.

En annan sak som man bör tänka på är vilken stil du vill ha på din kajak. Om du känner dig osäker på vad som är rätt för dig, gör vårt uppblåsbar kajak test och få en rekommendation från våra experter idag.

Stängd design

uppblåsbar kajak

Denna typ av luftkajak har en stängd design där du sitter i en ”cockpit”. Om du planerar att paddla i vind, vågor eller kallare väder så kan detta vara ett bra alternativ för dig. Denna typ har ofta lite lägre sidor än andra typer av kajaker. 

Öppen design

luftkajak

Denna typ av kajak har ofta högre sidor än stängda kajaker för att förhindra att vatten kommer in. En fördel med öppna kajaker är att de är enklare att komma in och ut ur. 

Om du planerar att paddla i lugnt vatten är detta ett utmärkt val med bekvämlighet i åtanke. I en öppen kajak sitter du lite högre upp än i en stängd kajak.

Några av Våra Bästsäljande Kajaker

1. Sea Eagle 370 Pro (6299:-)

Toppvalet för två personer

Pris: 6999:- 6299:- 
Tid att pumpa upp: 8 min
Antal paddlare: Två (alternativt tre)

Fördelar

 • Alla tillbehör följer med
 • Enkel att förvara och transportera
 • 3 års garanti
 • Gott om plats för 2 personer och utrustning
 • Hundvänlig
 • NMMA certifierad
 • Prisvänlig
 • Hög kvalitet
uppblåsbar kanot

Sea Eagle 370 Pro är det perfekta alternativet för dig som är ute efter en 2-sits uppblåsbar kajak som är prisvärd, pålitlig och högkvalitativ. 

Den är enkel att förvara, transportera och pumpas enkelt upp på under 8 minuter. Förutom kajaken ingår även 2 st paddlar, bekväma säten, pump, förvaringsväska och reparationskit. 

Du behöver alltså inte köpa några av dessa tillbehör separat, vilket gör Sea Eagle 370 till en solklar vinnare jämfört med andra kajaker i samma prisklass. 

Den har även 3 års garanti och är NMMA certifierad. På grund av den rymliga designen och det robusta och tåliga golvet är detta även ett utmärkt alternativ för dig som tänkt ta ut hunden på en paddeltur.

2. Gumotex Swing (6599:-)

Toppvalet för en person

Pris: 6599:- 
Vikt: 11,3 kg
Antal paddlare: En

Fördelar

 • 2 års garanti
 • Enkel förvaring och transport
 • Prisvärd
 • Inkluderat kapell (värde 460:-)
 • Aluminium förstärkt för extra styvhet
 • Handtag för förenklad hantering
 • Hög kvalitet
uppblåsbar kajak

Gumotex Swing är en prisvärd och kvalitativ luftkajak för en person med utmärkt prestanda. 

På grund av sin förstärkning i aluminium upplevs den styvare och stabilare än många andra uppblåsbara kajaker. 

Swing paddlas bäst på lugna vatten, men klarar även av paddling i upp till klass II. På grund av sin låga vikt är den en dröm att transportera, förvara och hantera. 

Förutom kajaken ingår bland annat även en bekväm sittplats med ryggstöd, kapell, skädda, väska i nylon, reparationskit, och justerbart fotstöd för ökad bekvämlighet. 

3. Sea Eagle 330 Deluxe (4999:-)

Toppvalet för prisvärdhet

Pris: 5499:- 4999:- 
Tid att pumpa upp: 6 min
Antal paddlare: Kan paddlas av 1 eller 2 personer

Fördelar

 • Alla tillbehör följer med
 • Enkel att förvara och transportera
 • 3 års garanti
 • NMMA certifierad
 • Prisvänlig
 • Hög kvalitet
uppblåsbar kajak bäst i test

Sea Eagle 330 Deluxe är den mest populära uppblåsbara kajaken i USA, bara det säger en hel del. Den kommer ofta upp i många bäst i test listor.

Den är prisvärd, har hög kvalitet och kommer med alla tillbehör som behövs inklusive kajakpaddel (2 st), bekväma säten, pump, väska och reparationskit. 

Denna kajak kan paddlas på många olika typer av vatten upp till klass III. Bäst paddlas den av en eller två personer. 

Förutom allt detta har den även 3 års garanti och är NMMA certifierad. En mer prisvärd luftkajak är svår att hitta.

Vi på Luftkanot hoppas nu att du har kommit ett steg närmre att hitta en luftkajak eller uppblåsbar kanot som är perfekt för dig och som kommer leverera över dina förväntningar i många år framöver. Om du har ytterligare frågor eller funderingar så går det jättebra att ta kontakt med oss eller kolla in vår resurs som hjälper dig att hitta en perfekt kajak eller kanot för dina behov, vi är här för att hjälpa dig. 

Kolla även in vårt utbud av uppblåsbara kajaker och se vad som passar dig bäst.

Om du gillar denna artikel om hur du väljer en uppblåsbar kajak, eller tror att någon du känner kan ha nytta av den, dela den gärna!

Dela detta inlägg!

Lämna ett svar

0
×

Kundvagn